Sa-ti zic ceva: anul asta am facut de 2 ori si nu mi-au mai iesit asa aspectuoase. Dar le-am mancat, ca au fost gustoase. reteta a fost aceeasi de anul trecut, adica asta:
,, Cantitati: 140 g albusuri ( de la 3 oua mari) se bat spuma cu 140 g zahar tos; 160g zahar pudra se amesteca cu 160g pudra( faina) de migdale(se gaseste la Kaufland sau la Auchan). Amestecul se pune in spuma batuta si se omogenizeaza prin miscari usoare pana se obtine o pasta care curge vascos. Se adauga, optional, 2-3 picaturi de colorant alimentar. E importanta consistenta. Se pun apoi cu un posh gramajoare de 1,5- 2 cm de amestec, intr-o tava in care am pus hartie de copt. Se lasa la odihna 1 ora, nu se face abur in incapere. La copt, e importanta temperatura. Eu nu am aragaz cu termometru dar le coc cu usa intredeschisa, punand o lingura de lemn in crapatura usii. Aici, la copt, e secretul ca sa creasca fara sa se crape deasupra. Eu am ratat vreo 3 retete, pt ca nu am prins punctul optim de coacere.
Crema e aceeasi ca pt tort: 5 galbenuse cu 150 g zahar, 2 plicuri cu zahar vanilat, se pun pe un vas cu apa clocotita. Se amesteca repede, pana se ingroasa. Cand se racesc, se adauga untul spuma (200 grame, 80% grasime) si 2 linguri de cacao cernuta."
Aluat dospit, ca de paine, (nu mai stiu cantitatile) doar ca am adaugat ou si putin ulei.
Spanacul l-am calit in ulei, cu putin usturoi si marar, sare, sa scada apa din el. Se da putin la rece, cca15 min. Se pun apoi 3-4 oua, 150ml smantana si se rade telemea/cascaval, ce ai.
Am facut zilele trecute cu foi de placinta din comert, unse cu unt, (foi pt placinta greceasca, nu foietaj cu grasime), aceeasi compozitie de spanac, ou si smantana. O nebunie!
Dumnezeu nu te-a creat sa fii o femeie care nu greseste niciodata, ci o femeie valoroasa in lucrul si locul incredintat tie!
LA MULTI ANI!
Te pup si-mbratisez cu drag!
Voiam sa fac un ornament mai simplu, dar mi-a ramas frisca si nu mai stiam ce sa fac cu ea. Nici instrumentele nu m-au ajutat, am nevoie de un posh cu deschizatura mai mare.
Felicitari! Mi-as dori sa fiu si eu prin preajma cand faci tort! Si nu numai tort, esti o talentata la toate, dupa cum vad eu!
Imi imaginez ca e absolut delicios! Frisca din ce o faci? Pui si intaritor de frisca?
:) Multumesc! Frisca e din smantana de pe piata. Sunt femei care au aparat de extragere a smantanii din lapte, cumpar de-acolo saptamanal smantana dulce. Se bate foarte bine frisca, fara intaritor.
:)) Cantitati: 140 g albusuri ( de la 3 oua mari) se bat spuma cu 140 g zahar tos; 160g zahar pudra se amesteca cu 160g pudra( faina) de migdale(se gaseste la Kaufland sau la Auchan). Amestecul se pune in spuma batuta si se omogenizeaza prin miscari usoare pana se obtine o pasta care curge vascos. Se adauga, optional, 2-3 picaturi de colorant alimentar. E importanta consistenta. Se pun apoi cu un posh gramajoare de 1,5- 2 cm de amestec, intr-o tava in care am pus hartie de copt. Se lasa la odihna 1 ora, nu se face abur in incapere. La copt, e importanta temperatura. Eu nu am aragaz cu termometru dar le coc cu usa intredeschisa, punand o lingura de lemn in crapatura usii. Aici, la copt, e secretul ca sa creasca fara sa se crape deasupra. Eu am ratat vreo 3 retete, pt ca nu am prins punctul optim de coacere.
Crema e aceeasi ca pt tort: 5 galbenuse cu 150 g zahar, 2 plicuri cu zahar vanilat, se pun pe un vas cu apa clocotita. Se amesteca repede, pana se ingroasa. Cand se racesc, se adauga untul spuma (200 grame, 80% grasime) si 2 linguri de cacao cernuta.
La Multi Ani Flora ,anul 2015 sa-ti aduca : sanatate ,fericire ,si multe ,multe ,realizari .I-ar bunatatile astea ,arata bestial .......mereu zic ca ma apuc de cura.
Tarta cu fructe? Faci un pandispan (blat de tort) din 4 oua, 6 linguri zahar, in plus pui 6 linguri de ulei, neaparat 1/2 plic de praf de copt, faina 6 linguri.
Sa faci! Raluca ta sa nu pape macarons? Fa-i, te rog eu! N-o sa mai vrea alte prajituri. E complicat la inceput, pana le prinzi spielul. Dupa aceea, abia astepti sa mai ,,cada" ceva albusuri, ca sa mai faci o tura de macarons. Sunt foarte fine, foarte speciale, nu sunt fite, desi asa par.
Da, dar nu m-am putut lauda cu ea. S-a mancat repede, a fost un deliciu, chiar daca nu a avut aspect cine stie ce. Cred ca nu am respectat cantitatile.
Smecheria la Pavlova este ca faci blatul , dar nu-l ornezi cu frisca decat in ultimul moment, inainte de a-l servi la masa. Altfel, totul se inmoaie si nici nu se poate taia.
Eu am facut o dracie si mi-am invatat lectia: am facut doua blaturi Pavlova si le-am suprapus.. N-a fost chip sa-l tai. S-a mancat cu .. polonicul.
:) e faina, pentru ca aluatul se coace incet si face crusta crocanta. In Ardeal se foloseste des. Si clatite poti face, doar ca nu poti sa le arunci pentru a le intoarce :D
Ce bine arata! Cred ca sunt delicioase! Si eu am facut mai anii trecuti, dar cu alte umpluturi. In aluat am pus si cartofi fierti, asa era reteta de la soacra mea, dar le-am prajit in tigaie.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.