Sa-ti zic ceva: anul asta am facut de 2 ori si nu mi-au mai iesit asa aspectuoase. Dar le-am mancat, ca au fost gustoase. reteta a fost aceeasi de anul trecut, adica asta:
,, Cantitati: 140 g albusuri ( de la 3 oua mari) se bat spuma cu 140 g zahar tos; 160g zahar pudra se amesteca cu 160g pudra( faina) de migdale(se gaseste la Kaufland sau la Auchan). Amestecul se pune in spuma batuta si se omogenizeaza prin miscari usoare pana se obtine o pasta care curge vascos. Se adauga, optional, 2-3 picaturi de colorant alimentar. E importanta consistenta. Se pun apoi cu un posh gramajoare de 1,5- 2 cm de amestec, intr-o tava in care am pus hartie de copt. Se lasa la odihna 1 ora, nu se face abur in incapere. La copt, e importanta temperatura. Eu nu am aragaz cu termometru dar le coc cu usa intredeschisa, punand o lingura de lemn in crapatura usii. Aici, la copt, e secretul ca sa creasca fara sa se crape deasupra. Eu am ratat vreo 3 retete, pt ca nu am prins punctul optim de coacere.
Crema e aceeasi ca pt tort: 5 galbenuse cu 150 g zahar, 2 plicuri cu zahar vanilat, se pun pe un vas cu apa clocotita. Se amesteca repede, pana se ingroasa. Cand se racesc, se adauga untul spuma (200 grame, 80% grasime) si 2 linguri de cacao cernuta."
Aluat dospit, ca de paine, (nu mai stiu cantitatile) doar ca am adaugat ou si putin ulei.
Spanacul l-am calit in ulei, cu putin usturoi si marar, sare, sa scada apa din el. Se da putin la rece, cca15 min. Se pun apoi 3-4 oua, 150ml smantana si se rade telemea/cascaval, ce ai.
Am facut zilele trecute cu foi de placinta din comert, unse cu unt, (foi pt placinta greceasca, nu foietaj cu grasime), aceeasi compozitie de spanac, ou si smantana. O nebunie!
Dumnezeu nu te-a creat sa fii o femeie care nu greseste niciodata, ci o femeie valoroasa in lucrul si locul incredintat tie!
LA MULTI ANI!
Te pup si-mbratisez cu drag!
Voiam sa fac un ornament mai simplu, dar mi-a ramas frisca si nu mai stiam ce sa fac cu ea. Nici instrumentele nu m-au ajutat, am nevoie de un posh cu deschizatura mai mare.
Felicitari! Mi-as dori sa fiu si eu prin preajma cand faci tort! Si nu numai tort, esti o talentata la toate, dupa cum vad eu!
Imi imaginez ca e absolut delicios! Frisca din ce o faci? Pui si intaritor de frisca?
:) Multumesc! Frisca e din smantana de pe piata. Sunt femei care au aparat de extragere a smantanii din lapte, cumpar de-acolo saptamanal smantana dulce. Se bate foarte bine frisca, fara intaritor.
:)) Cantitati: 140 g albusuri ( de la 3 oua mari) se bat spuma cu 140 g zahar tos; 160g zahar pudra se amesteca cu 160g pudra( faina) de migdale(se gaseste la Kaufland sau la Auchan). Amestecul se pune in spuma batuta si se omogenizeaza prin miscari usoare pana se obtine o pasta care curge vascos. Se adauga, optional, 2-3 picaturi de colorant alimentar. E importanta consistenta. Se pun apoi cu un posh gramajoare de 1,5- 2 cm de amestec, intr-o tava in care am pus hartie de copt. Se lasa la odihna 1 ora, nu se face abur in incapere. La copt, e importanta temperatura. Eu nu am aragaz cu termometru dar le coc cu usa intredeschisa, punand o lingura de lemn in crapatura usii. Aici, la copt, e secretul ca sa creasca fara sa se crape deasupra. Eu am ratat vreo 3 retete, pt ca nu am prins punctul optim de coacere.
Crema e aceeasi ca pt tort: 5 galbenuse cu 150 g zahar, 2 plicuri cu zahar vanilat, se pun pe un vas cu apa clocotita. Se amesteca repede, pana se ingroasa. Cand se racesc, se adauga untul spuma (200 grame, 80% grasime) si 2 linguri de cacao cernuta.
La Multi Ani Flora ,anul 2015 sa-ti aduca : sanatate ,fericire ,si multe ,multe ,realizari .I-ar bunatatile astea ,arata bestial .......mereu zic ca ma apuc de cura.
Tarta cu fructe? Faci un pandispan (blat de tort) din 4 oua, 6 linguri zahar, in plus pui 6 linguri de ulei, neaparat 1/2 plic de praf de copt, faina 6 linguri.
Sa faci! Raluca ta sa nu pape macarons? Fa-i, te rog eu! N-o sa mai vrea alte prajituri. E complicat la inceput, pana le prinzi spielul. Dupa aceea, abia astepti sa mai ,,cada" ceva albusuri, ca sa mai faci o tura de macarons. Sunt foarte fine, foarte speciale, nu sunt fite, desi asa par.
Da, dar nu m-am putut lauda cu ea. S-a mancat repede, a fost un deliciu, chiar daca nu a avut aspect cine stie ce. Cred ca nu am respectat cantitatile.
Smecheria la Pavlova este ca faci blatul , dar nu-l ornezi cu frisca decat in ultimul moment, inainte de a-l servi la masa. Altfel, totul se inmoaie si nici nu se poate taia.
Eu am facut o dracie si mi-am invatat lectia: am facut doua blaturi Pavlova si le-am suprapus.. N-a fost chip sa-l tai. S-a mancat cu .. polonicul.
:) e faina, pentru ca aluatul se coace incet si face crusta crocanta. In Ardeal se foloseste des. Si clatite poti face, doar ca nu poti sa le arunci pentru a le intoarce :D
Ce bine arata! Cred ca sunt delicioase! Si eu am facut mai anii trecuti, dar cu alte umpluturi. In aluat am pus si cartofi fierti, asa era reteta de la soacra mea, dar le-am prajit in tigaie.
Foarte faine !! Eu trebuie sa-mi repar usa cuptorului. NU se mai inchide bine si la prajituri deja se vede.. La fripturi si alte chestii mai merge.. Dar am sa le fac la tara. Acolo am "de toate" si-s noi-noute...
ce bine arata toate!!!fac ce fac si dau tot de bunatati...:))
si ma mir ca nu ma mai cuprind hainele...:((((
si totusi vreau reteta ta de ishler(ca mi-ai facut o pofta...)
Cu drag ti-o dau. 200g unt, 1 cana smantana, 3 galbenusuri, 100g nuca macinata,100g zahar pudra, 2 pliculete zahar vanilie, 1 praf de copt dr. Oetker, aprox. 300g faina. Se face un aluat, fara sa se framante dar sa se incorporeze toate. Se da la rece 1/2 ora. Se intinde la 2 mm, se fac rondele cu un paharel, apoi se coc.
Crema: 3oua si 2 galbenusuri, cu 200g zahar se bat pe abur, se adauga 3 linguri cacao. Cand s-a ingrosat, se ia de pe foc si se da la rece. Untul (200g) se freaca spuma, apoi se combina cu crema de oua, racita. Se umplu islere si se glaseaza cu ciocolata.
Frumoase si delicioase sunt choux-urile,ne plac si noua foarte mult!Multe am fost in acelasi gand cu ornarea aperitivelor cu albinute!...gustoase salate,frumos ornate!In salata de vinete pui ceapa?
In ultima vreme, m-am facut lenesha si le umplu doar cu frisca sau, cel mult, mai pun si o budinca de vanilie. Inainte faceam o crema de lapte si oua (ca la cremes) dar dadeau mult de lucru.
Au fost delicioase! Doar ca eu nu le-am acoperit si s-au uscat putin deasupra. Ale tale erau mai zemoase. Multumesc de idei! Au fost foarte apreciate de ai mei.
O noua/veche teorie spune ca nu avem voie sa renuntam la dulce, ca organismul are nevoie si de glucide. Eu zic ca trebuie sa ne mai facem si pe plac. :)
Ai dreptate, m-am facut lenesa. Mai am inca timp sa pozez ceva prajituri de la Pasti, dar sunt satula si sa le mai vad. Am muncit ca o roaba la bucatarie, ca nu mi-a mai ars de poze. Dar imi revin eu, fii sigura. :)
Stiu cum e! Ca ma si gandeam...ce ne-om chinuii sa facem atatea mancaruri pentru o zi, doua, cand nici nu ai cum sa mananci atata, dar nu mai gatim o saptamana. Oare!?
Ideea cu impletitul o aplic si la aluat dospit, mai nou. E faina, ce mai! Acuma, sa fiu sincera, am mai vazut impletitura asta, dar nu am incercat-o pana acum, statea la rand dupa alte idei... dar de cand cu valul asta pe sph, am bagat-o la inaintare. Si bine am facut!
Eu de azi intru in greva. Fac doar supe, ciorbe si gratar cu salata ( varza, muraturi, sfecla). Tot gustand, am pus pe mine kg si sa dea naiba daca mai pot sa le dau jos...
Coci blatul din 4 oua, il insiropezi, pui o budinca de vanilie peste el si, pana e calda budinca, pui fructele. Se toarna imediat gelatina pentru tarte peste fructe. In jumate de ora e gata tarta.
Ca bine zici! Cozonacul asta il faceau sasoaicele mai demult si in zona noastra, dar s-a cam pierdut moda. M-am bucurat sa mai aud de el. Ai mei sunt chiar incantati de noua reteta.
Cum sa nu ma gandesc la mancare toata ziua, daca dau iama prin albumele voastre ???
Pot lua o... maslina ??? As lua toate bucatele, dar... sa ma ingras doar eu?/
vai de mine,si aici numai bunatati..!
am zis ca nu mai intru pe pagini din bucatarie..
Arata super bine toate,mirosul a ajuns la mine..
sa traiasca bucatareasa..cred ca sunt super bune..si mie nu-mi coace cuptorul deloc!
Champignons calite in ceapa, foietaj de cumparat. Se intinde jumatate de foaie si se umple cu ciuperci, se rade cascaval si se pune patrunjel tocat, se ruleaza si se da la copt.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.